Et sunt og variert kosthold er viktig for alle kroppens funksjoner – også håret ditt. Les hva ulike vitaminer gjør for håret.

Vitaminer og mineraler er like viktige for håret, som for resten av kroppen vår. Selv om noen er litt viktigere, er det ikke noe hokus pokus. Du får nemlig i deg det du trenger ved å følge kostholdsrådene fra myndighetene.

– Får du i deg et normalt kosthold, er sunn og frisk, mangler ikke håret ditt vitaminer heller, forteller Lise Holm-Glad, vår egen frisørekspert og leder av Define sitt frisørteam.

Livsstilen din kan også være en påvirkende faktor, for alt har nemlig en sammenheng. Stresser du mye, så kan det påvirke hårveksten.

Dette gjør de ulike vitaminene for håret ditt

Et variert og balansert kosthold som gir deg de riktige næringsstoffene i tilstrekkelige mengder, er nøkkelen. For de aller fleste vitaminene spiller en rolle for sunt hår – enten direkte eller indirekte. Her får du en liten oversikt:

Vitamin A for håret

A-vitamin står for veksten av alle celler i kroppen – også de hårproduserende cellene i hodebunnen. Vitaminet bidrar i tillegg til produksjonen av talg som fukter hodebunnen og hjelper med sunt hår og hodebunn.

Mangel på vitamin A kan føre til hårtap – men det er ytterst sjelden at vi har mangel på vitaminet her i landet. Du bør imidlertid være oppmerksom på å ikke få i deg for mye A-vitamin.

Behovet kan dekkes ved å spise: Søtpoteter, gulrøtter, grønne grønnsaker som spinat og grønnkål, samt fet fisk og lever.

Vitamin B for håret

B-vitamin sørger for produsere de røde blodcellene som frakter oksygen til cellene i kroppen. Det viktigste B-vitaminet for håret heter biotin. Noe forskning viser at hårtap kan ses i sammenheng med mangel på biotin.

Behovet for vitamin B kan dekkes ved å spise: Animalsk mat som kjøtt, fisk og annen sjømat, korn, mandler, belgfrukter og enkelte grønnsaker.

Vitamin C for håret

C-vitamin bidrar til å lage kollagen – et protein som er en viktig del av hårstrukturen. Vitaminet er også viktig for at kroppen skal kunne øke opptaket av visse typer jern – et mineral som er nødvendig for hårvekst.

Behovet for vitamin C kan du dekke ved å spise: Sitrusfrukter, jordbær, kiwi, blomkål, brokkoli og kålrot. Ved koking har vitaminet lett for å ødelegges, så for å bevare næringsstoffene bør ikke grønnsaker kokes for mye.

Vitamin D for håret

Det antas at D-vitaminet spiller en sentral rolle i hårproduksjonen. Noe forskning viser at vitaminet kan bidra til å skape de små porene i hodebunnen, kjent som follikler, som får nytt hår til å vokse. I tillegg til at det hjelper opptaket av kalsium i kroppen, som fremmer hårvekst.

Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys, noe som er et problem her i landet. Derfor er det viktig å få i seg nok av vitaminer fra kosten. Spis derfor fet fisk (makrell, ørret, laks og sild er gode kilder).

Proteiner

Proteiner finner i alt som lever – og i menneskekroppen finner du omtrent én million forskjellige proteiner. Disse bidrar til å bygge og nye celler og reparere gamle. Proteiner er rett og slett byggesteinene i kroppen vår, og er viktige for både hår og negler.

For de aller fleste dekker kostholdet behovet for protein, men dersom du har et hovedsakelig plantebasert kosthold er det lurt å passe på at du får i deg nok protein. Korn, ris, bønner, linser, erter og nøtter er gode vegetariske proteinkilder.

PS! Husk også å drikke nok vann. Vann bidrar til å frakte næringsstoffene til cellene rundt i kroppen – og er derfor viktig for å sikre et sunt hår.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!