Hårtap skal ikke bagatelliseres – det kan nemlig være veldig tungt å miste mye hår. Og til tross for alle mirakelkurene der ute, har de alle til felles at de funker dårlig. La oss se litt på årsakene og hva som kan hjelpe mot hårtap.

Det er helt vanlig å miste hår – hver eneste dag faktisk. Omtrent mister vi 100 hår om dagen. Men når hårtapet begynner å bli betydelig, kan det være årsak til bekymring. Det er ikke alltid helt åpenbart hvorfor man mister hår, og det kan være mange grunner til at det skjer – alt fra arv og aldring, graviditet, til stress og sykdommer. For å finne noe som kan hjelpe mot hårtap, må man først finne årsaken.

Hvorfor mister man hår?

Arv

Hårtap er for mange en naturlig del av aldringsprosessen, og arv og hormonell påvirkning er de viktigste faktorene til at man mister hår. Androgen alopeci utgjør de fleste tilfeller hos svært mange menn, men kan også ses i sammenheng med økende alder hos kvinner.

Nivået av kvinnelige kjønnshormoner synker etter overgangsalder, og derfor opplever mange kvinner at maken blir tynnere.

Psykisk påkjenning

Alle opplever litt stress i hverdagen, men når det går utover det som kjennetegnes som «vanlig hverdagsstress», kan det være snakk om psykiske påkjenninger. Det kan føre til at håret raskere går fra en vekstfase til hvilefase, og dermed avstøtes (det vil si hårtap).

Sykdom

Sykdommer, infeksjoner og behandling kan også påvirke håret. Da kan det være grunnet hormoner, men også vitaminmangel – eller helt andre grunner. Noen medisiner har også vist seg å kunne gi hårtap som bivirkning.

Mekanisk påkjenning

Mekanisk påkjenning er det du selv gjør mot håret ditt – for eksempel kraftig børsting, føning av hår, stramme frisyrer som fletter og bruk av varmeredskaper som rettetang og krølltang. Det kan føre til at håret avstøtes og at du mister mye hår i perioder. Dette vil ikke gi permanent skade på håret, og når påvirkningen ikke lenger er til stede, vil håret vokse tilbake over tid. Husk alltid å beskytte håret mot varme.

Kosthold

Et sunt og variert kosthold er kjempeviktig – også for håret. I noen tilfeller kan mangel på ulike vitaminer føre til at man mister mye hår. Det er spesielt viktig å sjekke nivået av vitamin B12 og jern. Men selv om du har et mangelfullt kosthold, kan det være andre årsaker til hårtapet. Rådfør deg derfor alltid med legen din.

Hva kan hjelpe mot hårtap?

Arvelig hårtap, viker i tinningene og økende måne, er det lite legen kan gjøre noe med. Men dersom du opplever flekkvist eller uvanlig stort hårtap, bør du kontakte legen for å sjekke om det kan være noen underliggende sykdom som lar seg behandle.

Finnes det noe man kan gjøre selv som kan hjelpe mot hårtap? Ja, noe, men kanskje ikke det du tror. Det finnes ingen legemiddelbehandling som får håret til å gro igjen hvis man først har blitt skallet. Likevel kan du gjøre et par ting for å redusere tapet:

  • Spis variert og sørg for at du får i deg nok vitaminer og mineraler. Dette vil håret ditt ha nytte av, men også resten av kroppen med sine livsviktige funksjoner.
  • Stress ned. Det er lett å si, men stress kan ha en stor påkjenning på kroppen. Prøv derfor å finne noe som gir deg ro i sjela. Hjelper det å gå tur alene, eller ta deg et langt bad er tankene får ro og kroppen får hvile? Sett av tid til å ta vare på deg selv.
  • La håret hvile. Dropp hårfarging, voldsom styling og la håret tørke av seg selv i en periode, slik at håret får nok tid til å vokse uten mekaniske påkjenninger.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!