Luehår er kanskje frisyrens akilleshæl - men det akter håreksperten vår å gjøre noe med!

Hurra! Endelig kan du finne frem dine fineste luer og pannebånd, og pakke deg inn i kulda med stil. Men lua må jo vanligvis av igjen, og gleden snur på krona som et hakk i plata (eller dårlig wifi-forbindelse) under favorittlåta di. Vi snakker selvfølgelig om luehår.

Vips så har du gått fra en eksotisk moteguru med den oransje velourlua di, til luehår-Mari som er litt for glad i å hoppe trampoline mens hun gnir håret mot en ballong. Sånn cirka. Men ergelige hårproblemer, som jo luehår er, har heldigvis enkle løsninger. Noe Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, vet alt om.

Først og fremst må vi spørre: Hvorfor får vi egentlig luehår?

– Det er ganske enkelt; når du trer på en lue flater du ut frisyren. Hvis hodebunnen er litt varm, som den jo ofte da blir, vil varmen være med på å trykke håret ned. Noen blir også litt svette i hodebunnen og da blir håret flatt og litt stripete i tillegg, forteller Lise.

Hvordan fikse luehår

Så hva gjør vi da?

– Tørrsjampo! Tørrsjampo er alltid redningen mot luehår. Med den kan du spraye innerst ved hårrøttene og rufse frem frisyren igjen. Dette hjelper mot flatt, formløst og svett hår, sier Lise.

Men det er klart; enkelte frisyrer er mer lue-vennlige enn andre.

– Alle flettefrisyrer er perfekte for luevær.

Er du ikke så dreven på hverken kick boksing-fletter eller fiskefletter, sier Lise du fint kan gå for en lav hestehale, knute eller chignon som ligger i nakken i stedet.

Alternativer til lue

Siden vi nå vet at luebruk kan føre til flatt hår, elektrisk hår og fett hår kan det tidvis være greit å revurdere lua.

– Har du stylet deg etter alle kunstens regler bør du droppe lua. Gå heller for en stor hette, eller et tubeskjerf du kan ta opp over ørene, mener Lise.

Pannebånd og ørevarmere kan også se ganske kult ut med høy hestehale eller fletter.

– Det finnes nå ørevarmere med silkefor, som sikkert er veldig gode å bruke med tanke på at silke er mildere mot håret enn bomull og ull.

Bedre med rett hår enn krøller under lua

Med mindre du går for en avslappet og bustete krølle-frisyre (som er superfint), er det nok best å droppe krøllene, hvis det er silkelokker du er ute etter. Spesielt hvis du har kort hår.

– Har du kortere hår, er det glatt styling som gjelder. Det er bedre å ha glattet ut håret før luebruk, og så spraye det med teksturspray eller tørrsjampo etterpå, enn å dra lua ned over krøllene, avslutter Lise.

De beste triksene mot luehår oppsummert:

  • Ha alltid tørrsjampo eller teksturspray i veska – instant fix mot luehår.
  • Øv deg på å flette – disse frisyrene passer perfekt under lua.
  • Bruk litt teksturspray, voks eller hårspray før du tar på lua for å unngå statisk hår.
  • Bruk hette, ørevarmere eller tubeskjerf hvis du vil unngå luehår helt.
  • Glatt ut kort hår før luebruk.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!