Her får du svar på hva du bør, og ikke bør gjøre når du skal farge håret hjemme. Og hvor ofte kan man egentlig farge håret? Eksperten svarer.

Norske kvinner farger håret sitt som aldri før. Noen ønsker seg et fargespill i form av striper, eller vil gjøre den naturlige fargen mer glansfull. Andre igjen ønsker seg rett og slett en helt annen farge enn sin naturlige. Uansett ønsker og behov, her får du gode råd til et vellykket resultat.

For tiden da du måtte til frisøren for å farge håret er for lengst forbi – og i tillegg er det en jungel av hjemmeprodukter å få kjøpt. Men det er et par ting du bør tenke på før du setter i gang.

Lise Holm-Glad, leder for Defines Frisørteam, deler villig vekk råd til deg som ønsker å farge håret hjemme.

– Hvis du er lys blond, har bleket eller stripet hår og ønsker å farge håret ditt mørkere skal du være varsom med å gjøre det selv, råder hun.

– Dette er på grunn av fargepigmenteringen i håret. Jo mørkere hår dess mer rødpigmenter. Dette gjelder uansett om håret ditt ikke ser rødt ut.

Forvirret? Lise gir oss en oppklarende innføring i hvordan fargene virker:

Fra mørkt til lyst hår

– Når et sort hår skal blekes hvitt, vil du se alle pigmentene dukke frem etter hvert som lysnings-prosessen virker. Det går fra sort, til brunt, rødbrunt, rødt, oransje og til sist gult, før det blir hvitt. Hvis du har opplevd gule eller oransje striper, er det fordi fargen ikke har vært kraftig nok, eller virketiden har vært for kort.

Fra lyst til mørkt hår

– Skal du oppnå en mørk blond nyanse må du først tilsette gylne, oransje pigmenter før du tilsetter natur-fargen. Dette for å unngå grønnskjær.

Ekspertens 3 tommelfingerregler til hjemmefarging

1. Sørg for å ha nok farge

– Det er veldig viktig å ha nok farge slik at du kan få den fordelt i hele håret. Da unngår du skjolder og ujevnheter. Dette kan fort skje dersom du har langt eller veldig tykt hår.

2. Unngå farge på huden

– Det kan være vanskelig å få vekk mørke farger fra huden. Bruk derfor en fet krem, gjerne vaselin, og smør dette langs med hårfestet og alle utsatte steder. Fettet vil sørge for at fargen ikke fester seg på huden. Når farge-prosessen er over kan du enkelt vaske det bort.

2. Bruk hårkur

– Et normalt sunt hår har godt av en hårkur en gang i måneden. Har håret i tillegg gått igjennom en farge-behandling, striping eller bleking, bør det kures enda oftere og gjerne en gang i uken. En hårkur er mer konsentrert enn balsam og vil tilføre håret mer pleie enn om du kun bruker balsam.

Hvilken hårkur bør man velge?

– Et farget hår kan ha godt av å bruke to typer hårkurer: En fuktighetskur og en proteinkur. Dette er fordi du bør gi håret nok pleie samtidig som du tilfører proteiner. En rik proteinkur kan gjenoppbygge skadet hår innenfra, og er en god investering for å ta vare på håret.

Hun anbefaler i tillegg å bruke en sjampo og balsam som er beregnet på farget hår vil du kunne bevare fargen enda lenger.

Farge håret hjemme – slik får du fargen til å vare

For å få fargen til å vare lengst mulig er det først og fremst viktig å velge sjampo og balsam som er tilpasset farget hår.

– Selv om fargesjampoer er mer skånsomme, vil all vask fjerne litt av fargen, og da særlig rødfarger. Derfor bør du ikke vaske håret mer enn du må, anbefaler Lise.

Etter å ha vasket håret med sjampo, bør du alltid bruke balsam. Balsam lukker igjen skjellagene i håret, noe som er viktig for hårets kvalitet i seg selv, men det gjør også at fargen din sitter bedre, forklarer hun.

Define Color Care er en serie spesielt utviklet for farget hår, og inneholder kameliaolje som bidrar til å bevare hårfargen lenger. Serien gir fargebevaring, pleier håret og har en anti-frizz effekt. Resultatet er et mykt og glansfullt hår.

Forklaring på ulike hårfarge-produkter

  • Gloss

Første gang du farger håret anbefaler Lise å starte med en såkalt gloss.

En gloss er en farge man vasker inn og ut av håret. Den varer til omtrent 20 vask, avhengig av porøsiteten i håret ditt og hvor hyppig du vasker det. Klassisk farge er varig og må vokse ut, blekes eller renses for å forsvinne.

  • Minicolor

Et annet alternativ er minicolor, som er en mellomting mellom gloss og klassisk farge.

  • Lystoning og bleking

Ønsker du å lysne håret, kan du velge mellom å behandle håret med lystoning eller bleking. Lystoning er sterkere enn farge, men mildere enn bleking.

– Ofte bruker vi en gloss til å korrigere etter en bleking eller lystoning for å få den riktige nyansen.

Kan alle farge håret?

Hvis du aldri har farget håret tidligere bør du ta en allergitest før fargingen. Påfør en liten mengde fargekrem blir på huden din for å se om du får en reaksjon.

Hvor ofte kan man farge håret?

– Her er det flere hensyn å ta, sier Lise. Etterveksten kan du ta så ofte du ønsker forutsatt at du tar fargen kun på etterveksten.

Hvis du bruker en mild farge (ikke lysner) så kan du farge håret hver 6 – 8 uke. Det beste er da å smøre i etterveksten først og så dra fargen ut i lengdene de siste 10-15 minuttene. Dette pleier å stå på pakningsvedlegget.

Er det glansvask kan du ta det i hele håret hver gang. Er håret ditt tørt og skadet bør du vurdere om du kan prøve en mildere farge neste gang, anbefaler hun.

Farge håret hjemme – kjør på!

Da er det bare å gyve løs, enten du har bestemt deg for å lysne, mørkne, stripe eller helfarge håret i en helt annen farge. Følger du ekspertens råd er det stor sannsynlighet for at dette blir vellykket.

– Lykke til!

Huskeliste

  • Velg riktig produkt til ditt hår
  • Sørg for å ha nok farge
  • Fordel rikelig for å unngå skjolder
  • Bruk en tilpasset hårkur en gang i uken etter farging
  • Invester i shampo og balsam tilpasset farget hår
  • Gå for en farge du liker selv og ikke følg trender slavisk

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!