Som regel er det helt ufarlige årsaker til at du klør i hodebunnen. Her er tipsene til hva du kan gjøre når du ikke klarer å holde fingrene unna.
Det kan kjennes svært irriterende når det klør som besatt i hodebunnen, og noen ganger er det også flaut når man ikke klarer å holde fingrene av fatet. Her er de ti mest vanligste grunnene til kløe i hodebunnen:
Feil produkt
– Mange reagerer på mengden parfyme eller andre ingredienser i sjampoen, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.
Hvis feil produkt er årsaken til at du klør, kan du lett løse problemet ved å finne en annen type som er skånsom og helst utviklet for en tørr hodebunn som klør.
– Disse sjampoene er ofte mildt parfymerte, og noen inneholder ingredienser som kan ha en beroligende effekt på hodebunnen. Sjampo som er mild er første bud, men det er også viktig å være varsom ved bruk av stylingprodukter nær hodebunnen, sier Lise.
Produktrester kan også gi kløe i hodebunnen
Det er en ting som de fleste synder med og det er at håret ikke skyldes grundig nok etter vask. Rester av sjampo og balsam kan gi kløe og irritasjon selv om det er milde produkter. Når du skyller håret til slutt, skyll grundig, når du tror det er nok, skyll enda litt lenger. Legg merke til det når du er hos frisøren at de bruker god tid på å skylle. Avslutt aller helst med litt kjølig vann.
Temperaturskifter
Hodebunnen er følsom for temperaturskifter, klimaendringer, stress, tretthet, kjemikalier og overdreven vasking.
I Norge er tørr hud et vanlig problem.
– Mange opplever at håret blir litt flatt og fett på høsten, og at hodebunnen blir tørrere og klør mer på vinteren. Dette kan ha sammenheng med at luften ute ofte er kald og rå, mens inneluften gjerne er tørr og oppvarmet. Solen har en god effekt på hud og hår, men når det blir for mye sol og saltvann, blir håret tørt og slitt, forteller hun.
I sommerhalvåret kan sterk sol skape problemer i form av solbrenthet, men dette kan du beskytte deg mot gjennom hodeplagg eller solprodukter i sprayform.
Seboreisk eksem
Denne tilstanden kjennetegnes ved rød og irritert hud i områder hvor det er mange hudkjertler – ikke bare i hodebunnen. Andre områder kan være øyenbryn, nesevingene, baksiden av ørene, brystbeinet, lysken og noen ganger under armene.
Har du fått seboreisk eksem, må du belage deg på at det blir, men det kan behandles ved bruk av sjampo som er spesielt utviklet for flass og kløe i hodebunnen. Hjelper ikke det, kan det være mulig for fastlegen å gi deg en lokal kortisonbehandling i tillegg.
Psoriasis
Kan gi hvit, skjellete hud. Psoriasishud kan ha lett for å sprekke, blø og være smertefull. Også i denne behandlingen er det vanlig å bruke lokal kortison i ulike styrkegrader, alt etter hvor kraftig utbruddet er. Er det spesielt mye hard hud, skorper og hudskjell må det fjernes, for at kortisonet skal virke. Da bruker man gjerne et legemiddel tilsatt salisylsyre.
Til håret brukes 10% salisylsyre i olje som påføres hodebunnen i minimum 4 timer eller over natten, under en plasthette.
Skjellfjerningen forsterkes hvis salisylbehandling etterfølges av basisk hud- og hårvask. Salisylvaselinen vaskes til slutt bort ved å tilsette et par desiliter grønnsåpe til vannet ved karbad. Håret vaskes deretter med vanlig, mild sjampo.
Kontakteksem
Tilstanden kan oppstå etter for eksempel hårbehandling eller bruk av hårprodukt som hodebunnen din ikke tåler.
Lise tipser om å la sjampoen få skumme før den masseres inn i hodebunnen. Da virker den ikke like irriterende på hodebunnen. Om det er et barn som sliter med kløe og tørr hodebunn, anbefaler håreksperten å begrense bruken av sjampo eller velge produkter som er milde:
– Det er ikke nødvendig å bruke sjampo på barn under to år. Det holder å skylle håret i forbindelse med kveldsdusj eller -bad. Det er sjelden barn får skittent hår. Barne-håret er ubehandlet og trenger derfor minimalt med unødvendige ingredienser.
Etter hvert som de blir større, er det nok å bruke sjampo en gang i uken. Bruk en mild sjampo, og unngå pleie-sjampoer for skadet hår som gir masse fuktighet, råder Lise.
– Sjampo som er utviklet for sensitiv eller kløende hodebunn, er gjerne milde, gode sjampoer som du også kan bruke til barn, tilføyer hun.
Ringorm
Ringorm er en liten sopp som fører til et utslett som likner en rød ring. Det er en smittsom tilstand og mest vanlig hos barn under ti år. Hodebunnen blir gjerne rødflammet og irritert. Tilstanden behandles vanligvis med en tablettkur, eventuelt i kombinasjon med et lokalvirkende preparat og i samråd med en hudlege.
Flass
Kjennetegnes ved kløe i hoebunnen og avskalling av døde hudceller. Flass skyldes en gjærsopp kalt Malassezia ovale. Denne finnes i hodebunnen til de fleste av oss, men noen ganger blir det for mye av den. Det fører til avflassing av døde hudceller.
Det finnes heldigvis mange flass-sjampoer på markedet som kan få bukt med problemet og reduserer Malassezia-soppen.
Lus
Mange småbarnsforeldre stifter bekjentskap med disse små snylterne. Huden reagerer allergisk på lusespytt; det er årsaken til kløen, som er sterkest bak ørene og i bakhodet.
Behandlingen foregår med lusekam og et lusemedikament. Lusekammen fjerner ikke alle levende egg, men reduserer forekomsten av kjønnsmodne lus. Derfor er det viktig å bruke et medikament samtidig.
Man bør i tillegg kulde- eller varmebehandle hodeplagg og sengeklær. Det betyr at tøyet må vaskes på minimum 60 grader, eller legges i fryseboks over natta, for eksempel i en plastsekk.
Kilder: Apotek1.no, lommelegen.no, nhi.no
Tommelfingerregler ved kløe i hodebunn:
- Bruk skånsomme produkter i håret, helst mildt parfymerte.
- Skyll veldig grundig og avslutt med litt kjøligere vann.
- Unngå overdrevent vasking av håret, og bruk hodeplagg ved soleksponering.
- Man kan utvikle eksemen i hodebunnen, og dette bør behandles ved å bruke en mildere sjampo eller i samarbeid med lege, med en kortisonbehandling.
- Ringorm, flass og lus kan også være årsaken til kløe i hodebunnen.