Paste, voks, teksturspray, mousse – det finnes drøssevis av produkter til å ha i håret, men du trenger heldigvis ikke alt av hårstyling. Her er produktene som passer best til deg, lengden og hårtypen din.

– Mens de fleste kan ha bruk for en hårspray, er for eksempel ikke en paste eller en voks hensiktsmessig å bruke til alle frisyrer, forklarer leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad.

Mange av oss har baderomshyllene fulle av produkter til både hud og hår. Noen av disse er kanskje bomkjøp, og andre blir kanskje ikke brukt fordi de ikke anvendes riktig. Derfor gir vi deg en oversikt over hva de hårproduktene brukes til – og hvordan du bør bruke dem:

Mousse: Volum og hold til alle hårtyper og hårlengder

De fleste mousse-produkter er utviklet for å gi volum og hold, noe som passer godt til fint, nordisk hår med lite volum.

– Men de kan også brukes til å definere, samle og roe ned krøllete hår, påpeker frisøren.

Slik gjør du det: Fordel mousse i fuktig nyvasket hår med hendene, og børst gjennom håret slik at produktet fordeles i hele håret før du finner frem hårføneren. Løft håret opp og la føneren følge børsten hele veien fra røttene til spissene. Det er viktig å ikke avslutte før håret er helt tørt, da vil nemlig frisyren raskt «klappe sammen».

Ønsker du å definere krøller eller ditt naturlige fall, påfører du mousse i fuktig hår før du klemmer frem krøll og fall med fingrene. La deretter håret lufttørke, eller bruk føner med diffuser-munnstykke beregnet på krøller (det store munnstykket med tagger).

Tørrshampoo og mousse. Foto

Passer til: Alle hårlengder og hårtyper, men er særlig egnet til krøllete hår.

Tips til hårstyling med mousse:

  • For å spare håret for unødig slitasje, bør du føne håret halvtørt før du begynner å forme håret med børsten. Det er ikke før håret er nesten helt tørt at det tar form likevel.
  • Har du «frizzy» eller brusete hår? Bland en liten mengde balsam, på størrelse med en ert, sammen med moussen før du fordeler produktet jevnt i håret.

Tørrshampoo: Gjør at håret ser nyvasket ut

På nærmest magisk vis trekker tørrshampoo ut fett og fukt, slik at håret ser nyvasket ut, får ekstra volum og lukter friskt. Det betyr at du kan utsette hårvasken minst én dag – som både er tidsbesparende og godt for håret.

– Tørrshampoo er et «must have»-produkt, som er perfekt for å friske opp mellom hårvaskene.

Slik gjør du det: For å utsette hårvasken og få bukt på fett hår, sprayer du ved hodebunnen og rufser håret med hendene. Om du bare ønsker litt ekstra volum bøyer du hodet fremover og sprayer inne ved hodebunnen i hele håret, kaster håret tilbake og former det slik du pleier.

Passer til: Hår som har en tendens til å bli fett og flatt – særlig gunstig for deg som har langt hår som er tidkrevende å vaske, tørke og style.

Tips til hårstyling med tørrshampoo:

  • Om du har mørkt hår og ikke bruker en tørrshampoo med farge, bør du unngå å spraye direkte i skillen. Hold sprayen litt på avstand, spray i flere «lag» av håret og la produktet trekke ut litt fukt før du rufser til frisyren.

Hårspray: Gir hold til alle hårtyper og hårlengder

Alle vet at hårspray brukes for å gi en frisyre hold, noe som er helt avgjørende om du har brukt tid på å flette, krølle, rette ut eller sette opp håret ditt. Men om du tror hårspray bare brukes som en siste «finish», må du tro om igjen.

– For ekstra hold og glans bør du også spraye håret lett med hårspray før bruk av rettetang og krølltang, tipser Lise.

Hårstyling til ulike lengder og hårtyper. Foto

Slik gjør du det: Før styling sprayer du lett over ditt tørre hår, børster gjennom det, og deretter bruker du krøll- eller rettetang. Avslutt med å spraye godt over den ferdige frisyren. Spray fra en avstand på mellom 20 og 30 centimeter.

Passer til: Alle hårlengder og hårtyper.

Tips til hårstyling med hårspray:

  • Hvis frisyren mister volum utover dagen kan du bøye hodet fremover, spraye godt på undersiden, og deretter kaste håret tilbake igjen.

Teksturspray: Gir tekstur og volum til alle hårtyper

Tekstur- og volumspray, eller såkalt «preppespray», er ifølge Lise en ny generasjon hårspray som ofte kombinerer flere egenskaper.

– En god teksturspray er en blanding av tørrshampoo og hårspray, og vil kunne pumpe opp volum i håret på et blunk. Det er også supert å spraye håret med teksturspray før man skal lage en oppsetning, for da er det lettere å få spenner til å sitte.

Slik gjør du det: Teksturspray brukes først og fremst i tørt hår, men kan også påføres i hår som er fuktig. For å gi håret volum og hold løfter du håret opp og sprayer på undersiden. Rufs deretter til håret med fingrene – og avslutt med å spraye over hele frisyren. For å gi frisyren tekstur former du håret samtidig som du sprayer. Denne teknikken fungerer godt i både tørt og fuktig hår.

Passer til: Alle hårlengder og hårtyper – særlig glatt hår som behøver ekstra tekstur og volum.

Paste: Gir lett fasong og hold til korte og halvlange frisyrer

De fleste gutter kjenner godt til hva en paste brukes til, men det er ikke bare korte herrefrisyrer som kan ha nytte av denne type hårprodukt.

– Paste er perfekt for å style korte og halvlange frisyrer, og til å definere krøller.

Slik gjør du det: Gni en liten mengde paste i håndflatene og fordel produktet jevnt i tørt eller fuktig hår. Det er enklere å forme håret om det er litt fuktig. For å definere krøller eller fall fordeles en liten mengde i fuktig og nyvasket hår. Klem frem krøll og fall med hendene og la håret lufttørke.

Passer til: Korte og halvlange hårlengder som ikke trenger mye støtte eller løft

Tips til hårstyling med paste:

  • Om du har litt brusete hår eller tørre spisser, kan du påføre litt paste på de aktuelle områdene.

Hårvoks: Gir støtte og fasong til korte frisyrer

Det finnes mange ulike typer hårvoks. De kan være tørre og harde (ofte kalt clay), myke og kremaktige (ofte kalt paste eller mud), eller fete og glinsende – som er den varianten de fleste kanskje forbinder med produktkategorien.

– En fet voks er super til tykt og tørt hår, og gjør at du kan forme de mest strie hårtypene, forklarer hun.

Slik gjør du det: Gni en liten mengde i håndflatene og fordel produktet jevnt i tørt eller fuktig hår.

Passer til: Clay, som er matt, gir støtte og løft, passer særlig til tynt, flatt eller fett hår. Mud eller paste, som er kremaktige og trekker litt inn i håret, gir et naturlig resultat og passer til normalt hår. En glansfull og fet voks passer til dem som har tykt eller tørt hår.

 

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!