Klippe håret? Det er flere faktorer som bestemmer hvor ofte du bør ta turen til frisøren: Hvor raskt håret ditt vokser, hva slags frisyre du har og hvor slitt håret ditt er.

Håret vokser alt fra én til tre centimeter i måneden, men det er store individuelle forskjeller når det gjelder hårets veksthastighet – også innen nordisk hår.

– Hva slags hår du har og hvor raskt det vokser, er ofte genetisk betinget. Du ser at hvis begge foreldre har tykt, krøllete hår så er det stor sannsynlighet for at barna også har det. Det samme gjelder for rødt hår og hårtap hos menn, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

I tillegg til veksthastigheten er valg av frisyre avgjørende for hvor ofte du bør klippe håret. Har du kort hår bør du for eksempel klippe deg oftere enn om du sparer til langt hår.

Her er frisørenes tommelfingerregler når det gjelder hårklipp:

Kort hår bør klippes hver 4-6 uke

Har man kort hår vil man allerede etter få uker merke at frisyren begynner å ligge litt feil, eller at den blir vanskelig å style.

– Kort hår er kanskje enklest å stelle, men det krever også en hyppigere klipp. Gutter som vil ha en perfekt kort frisyre bør faktisk klippe seg hver fjerde uke. Det samme gjelder selvsagt for kvinner med kort hår, sier Define-frisør Jon Inge Lilleng, innehaver av Hair Zone frisør i Oslo.

Har man en kort frisyre med mykere linjer og mer tekstur kan det ifølge Lilleng passe med en klipp hver sjette uke.

Halvlangt hår bør klippes hver 6-8 uke

Hår som er halvlangt trenger ikke klippes like hyppig, forklarer Lise.

– Etter mellom seks og åtte uker merker du at håret blir tungt og vanskeligere å legge slik du vil, eller at det mister volum. Da er det dags for en klipp, sier hun.

Sparer du til langt hår bør du stusse 4-6 ganger i året

Om man sparer til langt hår kan man klippe håret enda sjeldnere: Mellom fire og seks ganger i året.

– Men hvis du styler håret ditt mye, tupperer, føner eller bruker rettetang, da vil du se at spissene blir litt flisete, og da bør det klippes. Når håret fliser seg kan det nemlig lett brekke, og det kan spalte seg lenger oppover hårstråene, forklarer frisøren.

Farget hår trenger hyppigere klipp

Stripet eller farget hår blir oftest mer slitt enn ubehandlet hår, og vil dermed hyppigere trenge klipp. Men det trenger ikke nødvendigvis være regelen.

– Noen har sterkere og sunnere hår av andre grunner. Ofte kan dette være bestemt av gener, og noen ganger handler det om kosthold og livsstil. Alt som er sunt for kroppen din, er som regel også bra for håret ditt, sier Lise.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!