Alle kan kle en pannelugg, det handler bare om hvilken type du velger – og om du er villig til å bruke litt tid på den. Dette må du vite før du bestemmer deg for å klippe pannelugg.

Pannelugger har både fordeler og ulemper: De rammer inn ansiktet og kan gi fokus til øyne eller kinnben, samtidig kan de være strevsomme å style og vedlikeholde.

Noen mener at enkelte ansiktsfasonger ikke passer til pannelugg. Det er ifølge Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, er dette en myte. Hun mener det handler om riktig lengde og form.

– Jeg synes egentlig ikke at det er riktig å si at et rundt ansikt ikke skal ha lugg, eller at et avlangt ansikt kler lugg best. Lugg kan være et kult «statement», og hvordan man kler luggen handler mye om resten av stilen, sier hun.

Den strenge korte luggen passer ifølge frisøren ofte best til dem som legger litt ekstra i styling og sminke, eller til helt unge jenter.

– Myke, litt lange og oppklippet pannelugger er kledelig på de aller fleste, dessuten er de enklere å spare ut og sette vekk med en spenne eller hårbånd.

Test med en lett lugg

Er du usikker på om lugg er det riktige valget bør du starte med en tynn variant fremfor en tykk pannelugg. En lang lugg som er oppklippet og tynn kan man nemlig style til siden om man ikke trives så godt med den.

– Og når du først har klippet litt lugg er det ikke så dramatisk å gå «all the way» senere, forklarer frisøren.

Om du ønsker en tung og lang lugg er det to ting du bør tenke på før du slipper frisøren til: Har du lavt hårfeste, så vil det ofte være mer heldig å velge en kort og luftig lugg, og om du har verver eller fall i håret, vil det være enklere å få bukt på en lugg som ikke er klippet helt rett av.

– En skarp rett klippet lugg egner seg best på helt rett hår.

Husk tørrshampoo

Høsten eller vinteren er den beste tiden for å klippe lugg, ifølge Lise.

– Om sommeren vil du gjerne ha litt sol i pannen, og ønsker å ha håret vekk. Du svetter kanskje litt ekstra i varmen, og da legger for panneluggen seg i strimer.

Skal du ha lugg i varmere vær, er tørrshampoo et «must» – noe den i og for seg også er resten av året. Panneluggen blir raskt fet, siden den er i kontakt med ansiktshuden. Derfor er det alltid kjekt å ha en tørrshampoo på lur, så slipper du å vaske håret så ofte. Det gjelder særlig om du har pannelugg.

Stusse pannelugg selv?

Om du har en fyldig lugg som er kuttet rett over, bør du ifølge frisørene ikke gripe etter saksen selv.

– Men har du en mykere og oppklippt variant, kan du fint stusse litt på den. Da løfter du luggen litt opp fra pannen med fingeren, bruker spissen på saksen og klipper inn mot fingrene, altså holder du saksen vertikalt. Når du slipper håret ned i pannen vil du se at luggen har blitt litt tynnere, og da kan du klippe litt til nederst, sier Lise.

Hun påpeker at dette er en nødløsning, som du kan gjøre én gang, og at de fleste frisører tilbyr gratis klipp av pannelugg til kundene sine mellom frisørtimene. Om panneluggen ikke har blitt altfor lang, har frisøren et annet triks i ermet.

– Da kan du vippe den litt innover med en rundbørste når du føner håret, eller vippe luggen forsiktig innover med krølltang eller rettetang, tipser frisøren.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!