Håret ditt blir ikke nødvendigvis mer slitt av at du vasker det hver dag, og fargebehandlet hår er ikke alltid mindre sunt enn ubehandlet hår. Her får du 11 myter om hårpleie.

Ifølge Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, er det flust av myter om hår og hårpleie, men det er ikke alltid så greit å skille fakta fra feil. Her er elleve «sannheter» om hår og hårpleie som faktisk ikke stemmer.

Myte 1: Håret vokser raskere hvis du klipper det ofte

Frisører sier gjerne at du bør klippe håret ofte. Det er ikke fordi de ønsker å loppe deg for penger – men det er heller ikke fordi håret ditt vokser raskere av hyppig klipping.

– Det er feil at håret vokser raskere, men det kan nesten virke slik. Det er fordi alle spissene da blir sunne, og spaltende spisser har lett for å brekke, slik at det virker som håret ikke vokser når det er slitt, sier Lise.

Myte 2: Du burde bytte shampoo jevnlig

Du har kanskje hørt at det er sunt for håret å bytte shampoo og balsam jevnlig. Hvis du har funnet en kombinasjon som passer til ditt hår, er det imidlertid ingen grunn til å skifte, forklarer frisøren.

– Men håret ditt kan endre seg fra tid til annen, for eksempel ved sesongskifter, og da kan håret ditt ha nytte av å bytte produkter.

Myte 3: Napper du ut ett grått hår, vokser det ut to nye grå hår

De fleste av oss vil finne grå eller hvite hårstrå etter hvert som årene går. Du kan selvsagt farge dem, men ellers er det lite å gjøre. Heldigvis er det en myte at ett grått hårstrå vil bli til flere, om du napper det ut.

– Haha, det skjer i hvert fall ikke!

Men det betyr ikke at du bør nappe disse hårstråene. Når de vokser ut vil de nemlig kunne stikke opp, og være tydeligere enn om du lot de være i fred.

Myte 4: Håret blir slitt av å bli vasket hver dag

Det sies at du bør vaske håret bare et par ganger i uken, og helst ikke hver eneste dag. Men det er ikke fordi håret ditt blir slitt av at du vasker det så ofte.

– Likevel er det litt sant, siden håret ofte blir flokete når det er nyvasket og det sliter på håret å børste det, i tillegg til at du kanskje også føner eller styler det. Dessuten er håret svakere når det er vått, enn når det er tørt. Men det er altså ikke selve vasken som sliter, forklarer Lise.

Myte 5: Fargebehandlet hår er svakere enn ufarget hår

Hvor sterkt eller svakt håret ditt er fra naturens side, har heldigvis (og uheldigvis), mye å si på hvor mye behandling det tåler. Det betyr at farget hår ikke nødvendigvis er mer slitt enn ubehandlet hår.

– Men det kan også være det, og særlig lysfarget hår kan bli mer slitt.

Myte 6: Du bør ikke farge håret hvis du er gravid

Hvis du er gravid, har du kanskje hørt at du bør styre unna å farge håret, på grunn av kjemikaliene i hårfargen. Men heller ikke dette er helt sant.

– Det er et litt omdiskutert tema, men hvis du for eksempel tar striper slik at hårfargen ikke kommer i kontakt med hodebunnen, så skal det ikke være skadelig, betrygger Lise.

Myte 7: Hvis du har flass, skyldes det tørr hodebunn

Det høres kanskje logisk ut, men hvis du er plaget med flass, er det ikke nødvendigvis slik at du bør bruke produkter beregnet på tørr hodebunn.

– Nei, det finnes også dem som har fet hodebunn, med flass.

Myte 8: Riktig type proteiner kan reparere slitte tupper

Om du har veldig slitt hår, vil ikke noen produkter i verden kunne trylle hårstråene friske igjen, selv om flere produkter hevder å kunne gjøre nettopp dette, forklarer frisøren.

– De riktige produktene kan forsegle spissene, slik at håret ser sunt ut, og noen produkter kan styrke og gjenoppbygge skadet hår til en viss grad. Men er spissene først splittet, vil de kun «limes sammen», slik at det blir en slags kosmetisk reparasjon.

Myte 9: Håret vokser saktere når det blir langt

Føler du at du har spart hår i evigheter, og at håret på et tidspunkt «stopper» å vokse? Det er heldigvis bare innbilning, forklarer frisøren. Men håret ditt har en begrenset levetid, slik at ikke alle kan få hår til langt ned på ryggen. Det er faktisk ikke uvanlig at man ikke får hår til lenger enn til skuldrene.

– Det kan bare virke litt sånn – og særlig hvis håret er slitt.

Myte 10: Hvis du har fett hår, bør du ikke bruke balsam

Selv om du har fet hodebunn, kan det hende at lengdene på håret ditt likevel behøver ekstra fuktighet. Å droppe balsamen, er derfor ingen god løsning.

– Det stemmer imidlertid at fet hodebunn ikke skal ha balsam, men håret blir ikke fett helt ut til spissene hvis det er langt, og balsam i lengdene er alltid bra.

Myte 11: Saltvann er bra for håret

Liker du håret ditt bedre etter en tur på stranden, så er du ikke den eneste. Men er det egentlig bra for håret? Ikke i det hele tatt, ifølge Lise.

– Det gjør håret trått og tørt, men det kan gi en kul «look» da.

Etter at du har badet, enten i saltvann eller klorvann, bør du faktisk skylle håret, og helst ta i en kur eller balsam med en gang.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!