Kjøper du alltid dyr frisørshampoo for å forsikre deg om at håret ditt får den beste pleien? Eller holder du deg til de rimeligere variantene du får i butikken, nettopp fordi de er billigst og du ikke syns du merker nevneverdig forskjell? Er forskjellen mellom dyr og rimelig shampoo virkelig så stor?

Vi tok en prat med frisør Lise Holm-Glad som, i tett samarbeid med kjemiker Emilie Høstmark, arbeider med utviklingen av shampoo for Define. Som et resultat av dette får du her svaret på de vanligste mytene om butikkshampoo.

Myte 1: Butikkshampoo inneholder mer vann

Inneholder produkter i dagligvare mer vann enn frisørprodukter?

Svar: Dette er en ren myte. Det finnes ikke grunnlag for å påstå at det er mer vann i dagligvareprodukter, eller at frisørprodukter er mer konsentrert. Vann brukes som oppløsningsmiddel i alle shampoo- og balsamprodukter. Vannmengden er tilpasset slik at man får riktig mengde med aktive stoffer i en normal brukerdose.

Dette er det samme for både dagligvare- og frisørprodukter. Dersom produktene hadde vært mer konsentrerte ville de nok ikke kunnet gi ønsket effekt, og kunne samtidig virket irriterende for hodebunnen.

Myte 2: Billig shampoo skader håret

Gir dagligvareprodukter lettere problemer som tørt hår, tørr eller fet hodebunn, sensitiv hodebunn og så videre?

Svar: Ikke nødvendigvis. Alle kan vi oppleve slike problemer en gang i blant, men dette kan skyldes noe så enkelt som at du bruker feil produkter til ditt hår.

Har du tørt hår, bør du bruke shampoo som passer for nettopp tørt hår. I tillegg er det spesielt viktig å bruke en god balsam og jevnlige fuktighetskurer. Tørr og sensitiv hodebunn bør pleies med produkter som tilfører fuktighet og motvirker irritasjon. Husk å skylle produktene godt ut av håret etter vask slik at ikke produktrester irriterer hodebunnen.

Fet hodebunn pleies best med produkter for fett hår og eventuelt med volumshampoo, siden disse er effektive for å vaske bort fett og stylingrester, i tillegg til at de inneholder disse færre ingredienser som tynger håret.

Hvis disse rådene ikke hjelper mot dine hårproblemer bør du høre med frisøren din om hun eller han kan anbefale deg noe. Frisører har ofte flere spesialprodukter enn du finner i dagligvarehandelen.

Myte 3: Butikkshampoo har ikke proteiner

Nordisk hår trenger proteiner, noe dagligvareprodukter ikke inneholder – er det sant?

Svar: Både ja og nei. Det stemmer at ulike proteiner kan bidra til for eksempel å styrke håret og gi fuktighet, men mange dagligvareprodukter inneholder også proteiner. Du kan enkelt sjekke selv om hårproduktene du kjøper inneholder proteiner ved å lese i ingredienslisten. Se for eksempel etter: Hydrolyzed Wheat Protein, Silk Amino Acids, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Vegetable Protein.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!