Du har kanskje hørt at du bør bruke proteinkur og ikke fuktighetskur – eller stikk motsatt. Hva er egentlig forskjellen, og når bør du velge hva?

– Det er ikke nødvendigvis store forskjeller, fordi det finnes mange ulike proteinkurer som kan likne på fuktighetskurer, forklarer Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

Noen ulikheter er det imidlertid – og hvilken du bør velge, avhenger av tilstanden håret ditt er i.

– Du bør bruke fuktkur for å forebygge skader og opprettholde et sunt hår, mens proteinkurer kan hjelpe etter harde behandlinger som mye bruk av rettetang og bleking, og anbefales for skadet hår mellom frisørbesøk, sier kjemiker og produktutvikler i Orkla, Silje Nome.

Fuktighetskur til tørt og grovt hår

Ifølge Lise anbefaler ofte frisører å bruke fuktighetskur om du har tørt, brusete og gjerne tykt og grovt hår, siden denne typen kur gjør håret mykere og mer glansfullt.

– Når man velger en fuktighetskur bør man sjekke hvilken hårtype den er beregnet for, da noen kan inneholde tunge oljer som kan gjøre tynt, fint og nordisk hår fett. Men det finnes fuktighetsbevarende kurer for denne hårtypen også.

Proteinkur til skadet hår

Håret vårt består stort sett av proteiner, og mange kurer inneholder nettopp dette, for eksempel proteinet keratin.

– Tilførsel av proteiner vil gjøre håret sterkere og virke reparerende. Men proteinkurer er ikke nødvendigvis like mykgjørende og glansgivende som en fuktighetskur, forklarer lederen for frisørteamet.

Proteinkurene egner seg godt for å reparere skadet ­– og særlig bleket­ ­– hår, men også annen mekanisk slitasje, slik som for mye børsting, hårføning med børste og liknende.

– Disse hårkurene er ofte bedre til nordisk og fint hår.

Slik påfører du hårkur riktig

Mange bruker hårkur «feil», noe som kan gjøre at kuren ikke virker like godt. Her er frisørenes tips:

  1. Vask håret med sjampo slik du pleier, men ikke bruk balsam før du kurer da dette lukker skjellagene i håret.
  2. Tørk over håret med håndkle før du påfører hårkuren – ikke påfør kur i klissvått hår.
  3. Fordel kuren i håret fra spissene og oppover lengdene. Unngå å påføre hårkur i hodebunnen for å unngå flatt og fett hår.
  4. Gre gjerne gjennom håret med en bredtannet kam, slik at kuren fordeles jevnt.
  5. La kuren virke så lenge som anbefalt utenpå pakken – eller lenger. Ikke bruk proteinkur over natten. Fuktighetsgivende kurer egner seg ofte til å sove med. Spør frisøren din om du er i tvil.
  6. Skyll ut kuren og avslutt med balsam for å lukke skjellagene.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!