Skal du lysne håret med blekemiddel er det flere ting du bør passe på – både om du går til frisøren og om du gjør det hjemme.

Før man setter i gang prosessen med å lysne håret er det greit å vite hva som skjer med hårstråene når man påfører blekemiddel, forklarer Lise Holm-Glad, som er leder for Defines frisørteam.

Alle hårfarger består av ulike typer fargepigmenter. I mørke hårfarger finner vi røde pigmenter, selv om håret ikke ser rødt ut. I lysebrune og mørkeblonde hårfarger finner vi oransje pigmenter, og i blonde og mellomblonde hårfarger finner vi gule pigmenter.

– Blekemiddel bryter ned pigmentene i håret, og de røde pigmentene er vanskeligst å bryte ned. Derfor ser man ofte at brunetter som har prøvd å bleke håret sitter igjen med en guloransje nyanse, sier frisøren.

Nettopp derfor er det viktig å velge et blekemiddel som er sterkt nok, som altså avhenger av hvilken farge man har fra før og hvor lys man ønsker å bli. Se på fargekartene og finn blekingen som egner seg best til din hårfarge, eller la en frisør avgjøre dette.

Vil resultatet blir bra med hjemmebleking?

Om håret har blitt farget flere ganger tidligere eller er veldig slitt, bør man nødvendigvis være mer forsiktig enn om man har sunt og naturlig hår, påpeker Lise.

– Bleking er greit å gjøre hjemme dersom håret er sunt, ikke farget fra før og ikke er veldig langt. Det går også greit å ta etterveksten selv, men det er en så sterk kjemisk behandling at jeg vil anbefale å la frisøren gjøre dette.

Farge som sitter igjen i håret, enten det er godt synlig eller nesten vasket ut, vil påvirke resultatet. Har man farget håret hjemme vil det være vanskeligere å oppnå ønsket resultat med hjemmebleking. Da bør man bruke en avfarging i lengdene som har blitt behandlet tidligere, råder frisøren.

Er håret sterkt nok til å tåle blekingen?

Dersom man er i tvil om håret tåler å bli lysnet kan du spørre en frisør om råd, eller eventuelt selv teste blekemiddelet på en stripe av håret.

– Det kan du gjøre hvis du har kjøpt en bleking som inneholder pulver og vannstoff som du blander sammen. Bland en liten del som du smører på en hårdel og la den sitte tiden ut.

Da er det i verste fall bare én hårdel som blir til «spagetti» – og ikke hele håret.

Skal du lage en teststripe er det viktig at du kan lukke igjen korken på vannstoffet. Fargen starter umiddelbart en kjemisk reaksjon når komponentene blandes sammen, og styrken på blekingen reduseres raskt. Har du bleket eller farget håret hjemme tidligere har du helt sikkert lagt merke til at fargen i flasken endres etter kort tid.

Bør håret kures først?

Kine Sneen, innehaver av frisørsalongen Studio K i Trondheim, er enig i at det er mange faktorer som avgjør hvor vellykket resultatet av en bleking blir.

– Det er ofte jeg ikke kan garantere at vi oppnår det ønskede resultatet med én behandling. Jeg pleier å si at jeg kan gjøre håret så lyst som mulig første gang og samtidig bevare hårkvaliteten så godt som mulig, sier Kine.

Det mange kanskje ikke tenker over er at håret bør pleies godt før man går gjennom en blekingsprosess.

– Det er smart å pleie og kure håret mye i tiden før du skal bleke håret, så det er bedre rustet til behandlingen.

Her er frisørenes råd til best mulig resultat hjemme

Om du har kommet frem til at håret ditt vil tåle en runde med hjemmebleking er det bare å sette i gang. Les instruksene på pakningen og følg i tillegg disse stegene:

  1. Gre håret først, slik at du enklere kan fordele blekingen jevnt. Husk at håret skal være tørt.
  2. Om det er første gang du bleker håret, påfør blekingen i hele håret.
  3. Når halve virketiden har gått kan du kontrollere fargen ved å tørke litt av blekingen med en q-tip eller lignende. Ønsker du et lysere resultat påfører du bleking der du skrapet vekk og lar den fortsette å virke.
  4. Når virketiden er over er det viktig at du skyller veldig godt. Vask håret med en fuktighetsgivende sjampo og bruk etterbehandlingen som følger med i pakningen.
  5. Er du ikke fornøyd med resultatet? En ny runde med bleking vil lysne håret enda mer, men det er ikke sikkert håret vil tåle det. I verste fall kan håret falle av. Er det gulskjær i håret vil en god lillashampoo dempe gulskjæret ganske effektivt.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!