Visste du at det er helt normalt å få grå hår i både 20- og 30-årene?

Før eller senere får vi alle grått hår, og mange opplever gjerne at de første grå hårene dukker opp i småbarnsperioden. Men det er ikke nødvendigvis barna som fremkaller de første grå hårene, altså. Ifølge leder for Define sitt frisørteam, Lise Holm-Glad, er det helt normalt å få grå hår før du runder 40.

– Det er faktisk ganske vanlig å se de første grå hårene allerede tidlig i 20-årene, men de fleste opplever det i 30- og 40-årene. Andre har nesten ikke antydning til gråe hår i 50-årene. Dette er det nemlig genene og mengden melanin, altså, fargepigment, som bestemmer.

Det kan oppleves frustrerende å få sine første grå hår og enkelte får hetta av det. Og de første grå hårene har en tendens til å dukke opp i fronten først, hvor de også er mest synlige. Så dette er nok for mange en brå overgang.

Så når du først har fått dine grå hår, uansett om de er få eller heldekkende, har eksperten vår gode råd til de tre vanligste valgalternativene:

  1. Elske dine grå hår
  2. Farge grått hår selv
  3. Farge grått hår hos frisøren din.

1. Elsk dine grå hår

– Nå er det slik at vi er inne i en tid hvor grått hår er trendy, både farget og naturlig. Jeg anbefaler derfor å sjekke ut instagramkontoen «Grombre». Her ser du kvinner i alle aldre som velger å beholde eller forsterke gråfargen sin, tipser Lise.

Hun mener også at et velstelt hår alltid er fint, men at det er personligheten din som skal velge frisyre og lengde.

– Det er ikke slik at du ikke kan ha langt hår selv om du er blitt grå!

Og når det kommer til hårfrisyrer som er ekstra flatterende til grått hår, har eksperten gode råd.

– Har du bevegelse i håret, eller lager tekstur i det, så vil de grå hårene komme frem som et fint spill og fremheve formen du ønsker å skape.

2. Farge grått hår selv

Men det er klart, det er like mye lov å elske og fremheve sine grå hår, som det er å ville farge det selv. Det viktigste er jo tross alt at du selv er komfortabel med håret ditt. Men først en liten advarsel mot å farge grått hår selv:

– Det kan være vanskeligere å farge grått hår da de mangler fargepigmenter. Fargeteori og kjemi i frisørfaget om grått hår er et eget emne for frisørelever, så her skal det blandes rette nyanser for å dekke grå hår korrekt.

En del kjøper farge i butikk og farger hele håret hver gang de skal farge den lille grå etterveksten. Det som skjer når du farger hele håret når det er røttene som er grå, er at du kan ende opp med svarte spisser, mørkebrune lengder og lysebrun ettervekst. Og det kan være vanskelig å fikse.

Farge ettervekst, ikke hele lengden

Derfor kan det være lurt å kun farge etterveksten hvis det er her de grå hårene dukker opp, og ikke hele lengden.

I tillegg minner Lise om at det er alfa omega å velge riktig type hjemmehårfarge.

– For å dekke grått hår 100 prosent må du bruke en dekkende farge, og ikke en gloss eller fargesjampo.

Er du veldig mørk, så vil etterveksten din være plagsom allerede etter et par uker. Derfor syns hun at det oftest er penest å farge håret gradvis lysere og gjerne med noen ekstra lysere striper i.

– Hvis du likevel vil gå for det mørke i noen år til, er tørrsjampo med brun farge supert for å dekke over etterveksten. Define Brunettes Dry Shampoo dekker godt og gir en pen, kald brunfarge, råder Lise.

3. Farge grått hår hos frisøren

Selv om farging av grått hår er et spesialiserinigstema, selv for frisører, vil en dyktig frisør kunne både dekke eller blende inn de grå hårene dine godt.

– Først analyserer vi alltid kunden hvor vi ser på ansiktsform, hudtone, øyefarge, stil, yrke og selvsagt – kundens ønsker! Yngre damer ønsker ofte å dempe de grå, ikke heldekke dem. Dette fordi det ser mer naturlig ut og de vil ikke få en kraftig ettervekst når det vokser ut, forklarer håreksperten.

I frisørsalongen vil du sammen med frisøren din kunne velge fra et stort utvalgt av behandlinger for grått hår:

  • Semipermanent farge som dekker 70 prosent. Denne fester seg innenfor skjellaget og vaskes gradvis ut.
  • Adderende farge (glansvask) som dekker 30 prosent for de som bare ønsker å tilføre glans og gjøre den kaldere eller varmere. Ingen ettervekst. Den fester seg i hårets skjellag og vaskes ut etter hvert.
  • Permanent oksiderende farge dekker 100 prosent og fjerner alle grå hår. Du vil få ettervekst. Dette er fargen du velger om du ønsker de grå helt bort, men du må legge inn frisørbesøk oftere for vedlikehold. Denne fargen fester seg inne ved hårets marg og vil ikke vaskes ut igjen.
  • Å stripe håret lysere kan være en god ide! Dette fordi de grå hårene vises mindre i lyse hår. Balayage, foliestriper eller hette kan være gode alternativer.

Spill i håret

Litt spill i håret vil være en fordel fremfor en heldekkende farge der de grå hårene vises mer. Lise kan også fortelle at å opprettholde ditt naturlige mørke hår, når det har begynt å bli grått, kan føre til et par tilleggsbehandlinger.

– Siden hudtonen vår matcher hårfargen bør du belage deg på litt ekstra sminke hvis du velger å beholde den mørke hårfargen din. Derfor kan du gjerne følge opp med vippe- og brynsfarge, og en dagkrem med litt farge gjør susen. Husk også litt farge på leppene. Dette fordi vi ofte føler oss litt utvasket i ansiktet med mørkere hår, forklarer hun.

Håreksperten liker å anbefale de som begynner å få grå hår å gå gradvis lysere, og mener at med noen striper i håret blir det mye enklere å tilvenne seg den nye frisyren. Samtidig som den ser mer naturlig ut.

– Velger du å beholde dine grå hår kan du få en glossfarge som bare frisker opp. Da er det fint å bruke en gloss med litt lilla eller blått pigment. Dette fordi gråfarger har lett for å bli gule, og en kald glossfarge demper det gule og gir en friskere gråfarge. Sølv, lilla, eller blåsjampo er derfor også perfekt for grått hår. Men her bør du spørre frisøren din først, så kan du bruke en gloss eller farget sjampo når du er sikker på hvilken nyanse som passer deg, avslutter Lise.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!