Vet du forskjellen på tørr hodebunn og tørt hår? Har du tørr hodebunn, da har du tørt hår også. Det går an å ha fet hodebunn og tørt hår, men ikke motsatt.

Hodebunnen fornyes hele tiden ved at de ytterste hudcellene løsner som små, som regel usynlige, tørre og hvite flak. Akkurat på samme måte som huden ellers. Kløe og hvite flak i hodebunnen trenger ikke alltid være et tegn på flass, men kan også komme av tørr og/eller følsom hodebunn.

Tørr hodebunn trenger riktig pleie

Hodebunnen er like følsom for klimaendringer, stress, tretthet, kjemikalier, kosthold og overdreven vasking som huden. Derfor trenger den pleie dersom det oppstår problemer. For å gjenopprette balansen i en tørr hodebunn, er det ofte nok å bytte til en shampoo som er tilpasset hodebunnen.

Define healthy scalp shampoo & balsam. Foto

Det kan også være bra å komplettere med mykgjørende og fuktighetsgivende spesialprodukter for tørr hodebunn. Man bør også være forsiktig med stylingprodukter og ikke massere dem inn i hodebunnen ettersom ingrediensene kan irritere huden og tørke den ut.

Tips mot tørr hodebunn og tørt hår

  • Samme regel gjelder for tørr og fet hodebunn: Prøv å vask håret sjeldent. Massasje av hodebunnen er både viktig og bra, da dette stimulerer talgproduksjonen som er hodebunnens naturlige fuktighetsmiddel.
  • Det er bedre å stripe håret enn å helfarge det dersom håret eller hodebunnen er tørr. Da blir ikke hodebunnen utsatt for kjemikalier.
  • Dersom du har fet hodebunn og håret ditt er tørt, er det på grunn av kjemikalier eller annen slitasje. Da gjelder det å bruke en shampoo for fet hodebunn, for eksempel en volumshampoo, og en god balsam for de tørre partiene, unngå balsam i hodebunnen hvis dette er tilfelle.
  • Hvis håret er tørt og livløst, bruk stylingprodukter som paste, krem og olje. Bruker du hårspray, velg en med fleksibelt hold som tilfører glans også. Unngå å spraye direkte mot hodebunnen.
  • Får du lett frizzy hår? Prøv å ta en liten dråpe balsam og blande med mousse i fuktig hår, balsamen vil gi litt fuktighet til moussen samtidig som mousse kan gi litt fylde og volum. Texturiser er også å anbefale for å samle brusete hår.

Tips: Balsam er perfekt til tykt, tørt brusete hår, og hvis du klemmer litt balsam inn i tørt hår, vil den trekke seg inn og dempe brus. Bruk litt om gangen, prøv deg frem!

Spør frisøren

Vi stilte leder for Defines frisørteam, Lise Holm-Glad, noen spørsmål om tørt hår. Og dette svarer frisøren:

Hvorfor får man tørt hår?

– Noen har det fra naturens side. Dette er ofte genetisk betinget, og det kommer av at hodebunnen ikke produserer nok talg. De har gjerne tørr hud generelt også, sier hun og forteller videre.

Bleking, lysfarging, mye varmeprodukter kombinert med sterke stylingprodukter, sol og saltvann også kan gjøre håret tørt.

Hva skjer med håret når det blir tørt?

– Håret blir porøst, mister elastisitet, blir matt og lett brusete. Det brekker mye raskere.

Shampoo og balsam for farget hår. Foto

Hva er den beste behandlinger for tørt hår?

– Pleiende og styrkende shampoo og balsam for farget og behandlet hår. Ikke minst en god fuktighetsgivende hårkur. Det er veldig mange norske kvinner som har tørt hår, men som får litt fett hår nærmest hodebunnen, noe som er ekstremt vanlig rundt menstruasjonsperioden.

– Det er dette jeg oftest har møtt på som frisør. Da anbefaler jeg en volumshampoo, eller renseshampoo, og deretter en god, fuktighetsgivende balsam, gjerne med arganolje. Har man tørt hår hele veien, bruk shampoo og balsam med arganolje. Hårkur en gang i uken er også supert.

Kan man bli helt kvitt problemet med tørt hår?

– Ja, så lenge du behandler det med fuktighet! Hårkur er supert! Bruk hårkur som balsam, avslutter hun.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!