Har du noen gang tenkt over at helt dagligdagse ting kan gjøre håret ditt slitt og ødelagt? Med disse enkle grepene holder du håret sunt, friskt og glansfullt.

Det er ikke bare hyppig bruk av rettetang eller bleking og hårfarge som sliter på håret ditt,  også hårvask og feil type produkter kan bidra til slitte og flisete tupper. Her får du fem gode tips fra våre Define frisører som minsker slitasjen på håret:

1. Ikke vask håret hver dag

Å vaske håret hver eneste dag er et typisk eksempel på noe som gir daglig slitasje. Håret er nemlig langt skjørere når det er vått, og kan lettere ta skade ved børsting. Sliter du med tørr og sår hodebunn er det særlig lurt å vente en ekstra dag med hårvasken. Bruk heller en god tørrsjampo dersom du synes håret ser skittent ut den dagen du ikke vasker det.

– Siden håret brekker lettere når det er vått enn når det er tørt, er det smart å børste gjennom håret før du vasker det – ikke etterpå. Da vil du skåne håret ditt for unødvendig slitasje, samtidig som du en stor floke i ditt nyvaskede hår forklarer Kine Sneen, som er innehaver av Studio K frisør i Trondheim.

2. Ikke dropp balsamen

Trodde du kanskje at balsam var et rent salgstriks? Da bør du tro om igjen. Å bruke balsam etter hver sjamponering er en fin måte å forebygge slitasje på håret.

– Ytterst på hårstrået finner vi skjell-laget, og dette har som oppgave å beskytte hårstrået. Skjell-laget åpnes når du bruker sjampo, og lukkes når vi brukes balsam. Balsam kan i tillegg gi ekstra glans, fuktighet og styrke, samt virke gjenoppbyggende på skadet hår, sier frisør og leder for Define Frisørteam, Lise Holm-Glad.

Dersom du synes håret ditt lett blir tungt eller flatt av balsamen, bør du passe på å kun bruke den i lengdene, og ikke i hodebunnen. Det er lengdene som ofte trenger mest pleie.

3. Husk beskyttelse mot vær og vind

Husk på at solen ikke bare kan være skadelig for huden din – håret trenger også beskyttelse. Hvis du skal oppholde deg lenge i sterk sol, kan du bruke produkter med UV-filter, bytte ut balsamen med hårkur, eller dekke til håret ditt med en hatt eller et sjal.

Også saltvann og klorvann kan slite på håret, og du gjør lurt i å skylle håret i ferskvann etter at du har badet. Om vinteren bør du huske på å ikke gå ut med vått hår, da hårstråene kan fryse til is – da vil de lettere knekke.

4. Bruk riktig produkt til din hårtype

Når du velger shampoo og balsam er det flere ting du bør tenke på: Er håret ditt tykt og tørt? Er det tynt, fint og tørt? Er det farget eller stripet? Blir håret fett innerst, men er tørt i lengdene?

– Håret ditt vil fungere best og se best ut dersom du velger riktig sjampo og balsam til din hårtype. Et vanlig problem hos kvinner er at håret blir fett innerst, og er tørt og slitt ytterst. Velg da en sjampo som er volumgivende, og en balsam som er styrkende og pleiende, forklarer frisørene.

En hovedregel er at produkter med fuktighet passer best til de med normalt/tykt hår, mens styrkende sjampo og  balsam ofte passer til de med normalt/fint nordisk hår.

5. Klipp håret regelmessig for å unngå slitt hår

Hvis du er opptatt av at håret ditt skal se fyldig og sunt ut, er hårklippen viktig. Det er store forskjeller på hvor ofte man bør klippe håret, men hvis håret er blitt flisete er det kun hårklipp som er redningen.

Husk også at jo lenger håret er dess tynnere ser det ut. En dyktig frisør kan få et tynt hår til å se mye fyldigere ut med rett klipp.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!