Det er mange som sliter med at håret blir fett, men at det samtidig er litt tørt og slitt ytterst. Vi har spurt frisøreksperten vår om hvorfor håret blir fettete, og hvordan du får bukt med problemet.

Fett hår er bra hvis du planlegger å sette det opp i en frisyre som skal holde hele dagen eller kvelden. Utover dette ønsker de fleste av oss rent og fresht hår. Men hvis du sliter med fett hår er det ikke alltid like lett å vite årsaken, eller hvordan du bør behandle det.

Vi tok en prat med lederen for Define teamet, Lise Holm-Glad, for å høre hvordan du kan bytte ut den oljete følelsen til fordel for sunt og glansfullt hår.

Hvorfor er håret fett?

Fett hår kommer av overproduksjon av talg i hodebunnen. Økt talgproduksjon kan ha flere årsaker, som for eksempel, kosthold og hormoner i forbindelse med menstruasjon eller graviditet. Talgproduksjon kan også påvirkes av ting du gjør selv.

– Talgproduksjon stimuleres ved mye berøring av hodebunnen. For eksempel at du drar fingrene mye gjennom håret, børster det ofte, eller at du rett og slett bruker en sjampo med mye pleiestoffer, sier Lise.

Det kan derfor være lurt å ta en nærmere titt på både produktene og hårrutinene dine.

Velg riktig sjampo

Hvis du plages med fett hår bør du først og fremst vurdere å bytte sjampo. Det kan nemlig være slik at sjampoen din inneholder mye fukt – noe du ikke trenger dersom du fort for fett hår. Velg heller en volumsjampo eller styrkende proteinsjampo.

– Disse sjampoene vasker håret rent for fett, smuss og stylingrester uten å tilføre pleiende ingredienser som tynger håret og ofte gir raskere fett hår, forklarer Lise.

Dersom du er på utkikk etter en volumsjampo er Define Strength & Volume Shampoo et godt alternativ. Den er silikonfri, slik at håret ditt ikke blir flatt eller tungt.

Bruk balsam kun i lengdene

Hvis røttene dine er fete, men håret er tørt og slitt ytterst, anbefaler Lise å bruke balsam med fuktighet – men kun i lengdene.

– Etter at du har vasket håret, klem ut vannet, og samle håret i en hestehale i nakken. Påfør balsam eller kur fra der du ville satt strikken og ut i lengdene. Skyll veldig godt og avslutt med kjølig vann.

Unngå hyppig hårvask

Det kan være fristende å vaske håret ofte, men de fleste frisører mener at det holder med maks tre ganger i uken. Hyppig hårvask er en viktig årsak til økt talgproduksjon. Når du vasker håret for ofte forstyrrer du den naturlige pH-balansen i hodebunnen og sender et signal om at den skal produsere mer talg.

Bruk tørrsjampo

Vil du få bort fett hår i en fei er det tørrsjampo som gjelder. Tørrsjampo trekker nemlig til seg fettet fra hodebunnen, slik at røttene ikke føles fete.

En annen fordel med tørrsjampo er at det hjelper deg å vaske håret sjeldnere. Det finnes mange gode varianter på markedet – blant annet Define Brunettes Dry Shampoo som også dekker ettervekst og grå hår.

– Du får veldig god hjelp av tørrsjampoene til Define. De absorberer fett og fukt, og har en veldig frisk og god duft. Hårvasken kan utsettes en dag og tørrsjampo gir alltid litt ekstra volum, selv i nyvasket hår, sier Lise.

Berør hodebunn og hår minst mulig

Pleier du å dra fingrene gjennom håret eller børste det ofte? Talgproduksjon i hodebunnen stimuleres av berøring, så disse vanene bør du endre på. Vær også obs på hvor mye du massérer hodebunnen når du påfører sjampo i dusjen.

– All berøring av hodebunnen stimulerer talgproduksjonen, konstaterer lederen av Define teamet.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!