Følger du disse frisørtipsene når du skal føne håret selv, kan du få en frisyre med volum og fasong som holder. Slik får du er perfekt «blow dry».

I USA er det blitt kjempepopulært med såkalte «blow bry»-barer, hvor en får vasket og fønet håret som en ekte Hollywood-kjendis. Lignende konsepter har også kommet til Norge, men de færreste av oss unner seg slike behandlinger utenom ved spesielle anledninger.

En vellykket føn krever litt øvelse – og riktig type produkter og utstyr, men ifølge Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, kan man nærme seg en glamorøs rød løper-frisyre også hjemme.

– Det er mange som sier at de ikke orker å føne håret, enten fordi det tar mye tid, eller fordi de ikke klarer det. Håret blir nesten alltid finest når det fønes – unntaket er de med masse krøller, forklarer hun.

Her er Define-frisørens beste tips til å føne håret:

1. Ikke føne klissvått hår

Den største feilen mange gjør er, ifølge Lise, å føne håret rett etter at man har kommet ut av dusjen.

– Det gir ingen ting, og er bare bortkastet tid. Få ut så mye fuktighet som mulig først, gjerne med et mikrofiberhåndkle. De suger fuktigheten godt ut av håret.

Pakk håret inn i et håndkle, eller en t-skjorte, og la håret tørke litt før du tar frem føneren.

2. Ta i riktig produkt på rett sted

Det finnes en rekke føneprodukter som skal gi hold, volum eller få frem fall og krøller.

– Hvis du har valgt et produkt for volum, pass på å påføre produktet der du vil ha volum. Mange påfører en dæsj med volum-mousse i lengdene, men det blir ikke mer løft i håret av det, påpeker Lise.

Tenk med andre ord over hva produktet har til hensikt å gjøre, og ikke påfør produkter der det ikke trengs.

– Unngå også å bruke for stive eller seige stylingprodukter før du skal føne det. Da lugger bare børsten, eller i verste fall setter seg fast. Påfør heller en god og tørr teksturspray når håret er tørt.

3. Bruk hendene først, deretter børsten

For å hindre unødvendig med slitasje, råder frisøren til å bruke fingrene frem til håret er nesten helt tørt – først da bør du finne frem hårbørsten.

4. Bruk det smale munnstykket

Du har kanskje hørt det tidligere, men det smale munnstykket til hårføneren, bør du ikke fjerne. Munnstykket konsentrerer luftstrømmen, slik at tørkingen går hurtigere – som gjør at håret blir utsatt for varme over kortest mulig tid.

5. Løft håret for å gi volum

– For å få litt løft og volum, løfter du håret godt opp fra hodebunnen og blåser med føneren nærmest hodebunnen. Der du ønsker volum, ja nettopp her kan du bruke det smale munnstykket til føneren, slik at du konsentrerer luftstrømmen, forklarer Lise.

6. La munnstykket følge børsten hele veien

Skal du føne håret med en børste, bør du la munnstykket følge børsten hele veien ned mot spissene.

– Børst med hårstråene, og ikke mot. Eneste unntaket mot denne regelen, er når du løfter opp håret og blåser innerst for å få volum.

7. Gi frisyren fasong nesten til slutt

Om du føner håret med en rundbørste, for eksempel for å gi myke bølger eller volum, bør du ikke starte med å rulle alt håret rundt børsten.

– Ta deg tid til å sette børsten innerst, føn hele veien ned, og når håret er nesten helt tørt – da ruller du børsten inn fra spissene og hele veien inn mot hodebunnen.

8. Blås håret helt tørt – område for område

En vanlig feil mange gjør er å tørke håret litt «her og der».

– Jeg anbefaler å sette vekk det øverste håret med en klype, og starte nederst. Konsentrer deg om ett område av gangen, og blås håret helt, helt tørt før du går videre til neste område.

9. La håret kjøle seg ned

Underveis i føningen bør du også sette av tid til avkjøling. Særlig om du bruker en rundbørste.

– Hold føneren en stund på børsten og la håret avkjøle seg litt før du vikler ut børsten. Dette gir både et glansfullt og voluminøst resultat. Det er viktig å la håret kjøle seg ned før du begynner på neste område, eller begynner å ordne det med fingrene. Avkjøling gir faktisk mer varighet til fønjobben du har gjort. Har du kaldluft på føneren, kan du avslutte med det.

10. Går det tregt? Velg riktig hårføner

Om du synes hårføningen tar fryktelig lang tid, kan det hende du bør vurdere å bytte ut føneren.

– Har du sjekket hvor mange watt føneren din har? Gå for en med 2000 watt, tipser Lise.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!