Har du bestemt deg for å farge eller bleke håret, men sitter fortsatt igjen med spørsmål om prosessen? Vi har stilt Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, spørsmål om farging og bleking av håret.

Først må vi finne ut av hva som egentlig skjer med håret når vi farger, bleker eller lystoner det.

Bleking:

– Når du bleker håret brukes det sterke alkaliske kjemikalier for å åpne skjellaget, trekke inn og deretter fjerne fargepigmentene i håret ditt. I et mørkt hår, sort eller mørkebrunt, er de røde pigmentene dominerende og disse sitter hardest igjen. Dette er grunnen til at håret ofte blir oransje når du bleker mørkt hår. Pigmentene som fjernes kommer ikke igjen, så hårt må vokse ut, eller farges mørkt igjen.

Behandle håret. Foto

Farging:

– Når du farger håret trekker pigmentene litt inn i hårets fiberlag, men mest utenpå og rundt hårstrået. Disse fargepigmentene vaskes gradvis ut, og håret får tilbake sin naturlige farge. Hvis det er farge som skal dekke grått hår har den ofte litt sterkere vannstogg(H2O) noe som gjør at håret åpnes, lysnes litt for at de kunstige fargepigmentene skal trekke inn og feste seg i håret og bli sittende.

– Når fargen vaskes gradvis ut, blir håret litt blassere, og ikke 100 prosent som tidligere. Glansvask og toning er ofte uten vannstoff, eller hvertfall så svak at lysningen ikke er tilstede og gjør dermed ikke håret blast, eller skader det.

Lysfarging/ Lystoning:

– Alt som lysner håret tørker det litt ut. På lysfarge trekkes noen – ikke alle som i bleking – pigmenter ut, og nye blir satt inn. Ofte bruker vi lysfarger med en del grått i seg for å hindre gulskjær som alltid oppstår når du lysner håret.

Hva skader håret mest?

– Bleking er det som skader håret mest, deretter kommer lystoning. Farger som dekker grått hår er også litt sterkere enn vanlige farger. Hårfarger i dag som er ton i ton, eller mørkere enn din naturlige hårfarge sliter så å si ikke på håret i det hele tatt. Det har kommet så mange bra hårfargeserier de siste årene som inneholder mye pleiestoffer også, sier Lise.

Er det skadelig å farge håret eller bleke det for ofte?

Mange hårfarger er så milde at de ikke sliter i det hele tatt. Dersom du bruker permanent farge, eller lysner håret, går det fint dersom du kun toucher opp etterveksten og ikke smører ut fargen i lengdene. Dette er særdeles viktig på lysfarger og bleking.

– Hår som er bleket kan brekke tvers av hvis det får bleking på seg igjen, forteller Lise.

Farge eller bleke håret hjemme?

– Som frisør kan jeg få til helt supre farger som jeg kjøper på butikk. Det er ikke noe i veien med kvaliteten, sier Lise og forteller at det som er vanskelig er å vite hva du skal bruke, hvorfor og hvordan. Ikke minst er det vanskelig å vite hvilket resultat du får.

Farge eller bleke håret. Foto

Et sort hår har masse røde pigmenter, et mellombrunt/mørkblondt har mest oransje pigmenter, og blondt hår har gule. Dette synes veldig godt hvis man setter bleking i et sort hår. Dersom blekingen er sterk nok går det fra rødt til oransje til gult før det tilslutt blir helt hvitt.

– Den samme regelen gjelder når håret skal farges fra hvitt til mørkt: Skal du ha mørkebrunt, eller sort hår, må du tilsette røde pigmenter. Skal du ha lysebrunt må du tilsette oransje pigmenter. Skal du ha blondt, ja nemlig; gule pigmenter. Hvis du smører en ren naturfarge: For eksempel lys brun i lysbleket hår, blir det grønt. Dette er på grunn av manglende varme pigmenter, forklarer lederen av Defines Frisørteam.

Lises svar på om du bør farge eller bleke håret hjemme er langt og todelt:

– Hvis du vet hva slags farge du skal ha og farger det ton i ton eller litt mørkere, ingen fare. Hvis du skal lysne håret, ta en prøvelokk først, og ta med i betraktningen at håret blir tørt.

Frisøren råder også om at det det ikke er lurt å bleke håret dersom det er veldig slitt, men sier at det kan gå bra å farge det. Håret kan faktisk se sunnere ut etter en fin hårfarging! Husk også å bruke en hårpleieserie for farget hår så bevarer du fargen bedre.

@definenorge på Instagram

Spørsmål sendt inn. Du vil få svar så fort vi har mulighet!